Crònica (in)formal del Ple extraòrdinari del dia 12 de juny de 2025

Un ple marcat, com no podia ser d’una altra forma, per la qüestió de l’aparcament de Cala Agulla
 

El ple ordinari d’aquest dijous 12 de juny ha resultat ser més breu del que podia semblar inicialment, però ha servit per a iniciar -jurídicament parlant-, i amb retard, el tràmit per a l’ocupació urgent de la parcel·la que ha d’encabir el nou aparcament de l’Agulla.

En el punt que va tractar aquest tema el regidor d’urbanisme, Paulí Faba, va manifestar que es tracta de l’inici del procediment expropiatori, però que era necessari per a donar la següent passa, que és l’ocupació de la finca per part de l’Ajuntament i la instal·lació de l’aparcament. Ara aquest acte ha d’estar exposat al públic 20 dies hàbils, si bé paral·lelament es demanaran a Medi Ambient del Govern i a Costes del Consell de Mallorca els informes preceptius sobre el projecte. Finalment el Govern de les Illes Balears ha d’autoritzar aquesta ocupació, una decisió que sembla clara atès que està prevista en una llei del Parlament.

En qualsevol cas, les previsions més optimistes apunten al mes de setembre per tenir aquesta autorització, motiu pel qual sembla evident que aquest estiu s’haurà de passar sense aquest nou aparcament. Pel que fa al PSOE s’ha de dir que, sorprenentment, no es va mostrar massa bel·ligerant pel que fa al retard en la tramitació del nou estacionament, centrant els seus atacs en l’elecció de sa Gravera com a alternativa, denunciant que no compta amb pla d’emergència, que s’ha d’entrar i sortir pel mateix lloc i que no s’hagi previst cap altra opció que anar a peu fins a l’Agulla sota el sol inclement de l’estiu.

Que l’antic aparcament s’havia de tancar se sabia fa temps i fa més de dos anys que el Govern de les Illes Balears ho va fer oficial, bàsicament per operar sense permís i per estar dins un Parc Natural. Però quasi paral·lelament es va decidir, tant a Capdepera com a Palma, que l’alternativa seria la parcel·la 84 del polígon 9, aferrada a l’antiga però fora dels límits del parc i, sobretot, emparada legalment.

En aquestes alçades, i tractant-se d’un tema que preocupa la població resident, seria convenient que la batlessa, Mireia Ferrer, o el regidor d’urbanisme, Paulí Faba, o els dos, sortissin a donar explicacions públiques amb total transparència, explicant el motiu del retard. Per què, a part de la badada política, cap tècnic va estar pendent de tot això; quin paper ha jugat la propietat en tot aquest tema; per què es confiava que s’hi podria arribar a un acord per passar aquest estiu; per què els tècnics varen beneir solucions provisionals fa uns mesos i ara no, i en definitiva els motius pels quals s’ha arribat a l’inici de la temporada sense l’aparcament nou. La gent vol sentir explicacions transparents, i les agraeix, estiguin d’acord o no amb el seu contingut. Però s’ha optat, i no només en aquest cas, per una pèssima política comunicativa, consistent en no dir res. Per ventura això passa per tenir una política informativa que no va més enllà de publicar esdeveniments i anuncis d’actuacions fetes a les xarxes socials pròpies.

Altres qüestions 

En el Ple es varen decidir més coses. Per exemple esmenar algunes deficiències del PERI, el pla especial que ha de regular els usos, el patrimoni i les qüestions d’edofocació de la zona urbana més pròxima al Castell. Aquestes esmenes ara s’enviaran a les administracions corresponents, mentre que aquí a Capdepera els grups polítics hauran de decidir sobre un parell de qüestions estètiques, entre elles si es permeten plaques solars en els terrats dels edificis. S’espera que el PERI es pugui aprovar definitivament abans que acabi l’any.

També es va modificar l’ordenança de la taxa per a l’ocupació de la via pública a causa d’obres i enderrocs. Resulta que els senyals que deixava l’Ajuntament als particulars per delimitar les feines es tornaven sovint rompudes o directament no es tornaven. Per tant a partir d’ara s’haurà de fer un depòsit de 60 € per cada senyal, que després es reintegrarà si l’interessat la torna en bon estat.

Un altre punt va ser l’inici d’un expedient d’investigació sobre la possible prestació del servei d’aigua potable en Es Pelats sense cap autorització, una situació que sembla fa molts d’anys que dura. Finalment es varen aprovar dues mocions, una de Més contra l’acord PP-VOX a Palma en matèria de llengua i una del PSOE contra la derogació de la llei de memòria històrica.

Pel que fa a les preguntes el PSOE va retreure a l’equip de govern que segueixen venint els mateixos grups de turistes renouers a l’inici de temporada, i que no s’ha notat cap canvi en aquest aspecte. També va demanar sobre la plantació d’arbres al polígon industrial, queixes a causa que el camí de s’Heretat sigui només per a residents a la zona, les molèsties que provoquen les motos els vespres a prop de l’Institut i en general a Capdepera, la proliferació d’herbes a les voravies dels nuclis urbans, renous d’obres devora hotels o la presència de paneroles amb l’inici de la calor, entre altres qüestions.

El Pi tampoc va fer acte de presència en aquest Ple, com sol ser habitual. Convindria també que donessin algun tipus d’explicació pública de per què no van als plens i què pensen fer el que resta de legislatura, més que res per cortesia amb tots els ciutadans que les varen confiar els seu vot. 

Un que escoltava

Si voleu escoltar el ple…

https://stream.recasound.es/…/ondemand/20250613ple.mp3