MOCIÓ PER A LA DEFENSA DE LA MEMÒRIA DEMOCRÀTICA, DIGNITAT I JUSTÍCIA I EN CONTRA DE LA DEROGACIÓ DE LA LLEI DE MEMÒRIA I RECONEIXEMENT DEMOCRÀTICS DE LES ILLES BALEARS
Moció presentada pel Grup Socialista de Capdepera i aprovada pel ple de l’Ajuntament de Capdepera de dia 12 de juny 2025, amb els 10 vots a favor de Més per Capdepera i PSIB-PSOE, i l’abstenció del Grup del Partit Popular.
EXPOSICIÓ DE MOTIUS:
Un element comú dels països democràtics és el reconeixement institucional i social a les persones, els col·lectius i les entitats que han contribuït perquè avui es pugui gaudir d’una democràcia. Recuperar el llegat democràtic d’aquestes persones i entitats, que en molts casos han estat represaliades, s’entén com una afirmació de les llibertats democràtiques i com a voluntat de consolidar un futur comú de convivència, concòrdia i pau.
La Llei 2/2018, de Memòria i Reconeixements Democràtics de les Illes Balears, té per objecte reconèixer i garantir els drets a la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista, i condemnar de manera explícita el règim franquista i qualsevol règim antidemocràtic. Aquesta norma ha estat un instrument fonamental per impulsar polítiques públiques de memòria democràtica, exhumacions, identificació de víctimes, divulgació històrica i reconeixement institucional.
Durant els darrers anys, les Illes Balears han estat capdavanteres en la implementació de polítiques de memòria democràtica, gràcies a la col·laboració entre institucions, societat civil i entitats memorialístiques. Aquest esforç ha permès la recuperació de centenars de víctimes de la repressió, la dignificació d’espais de memòria i l’educació en valors democràtics per a les noves generacions.
Tanmateix, el pacte recent entre el Partit Popular i Vox per a l’aprovació dels pressupostos autonòmics de 2025 contempla la derogació d’aquesta llei, suposant una involució greu en matèria de drets humans i una ruptura del consens democràtic assolit. Utilitzar la memòria com a moneda de canvi és un gest inadmissible, que destrueix ponts de convivència i nega el patiment de les víctimes.
A més, cal assenyalar que aquest gest implica un incompliment flagrant de la paraula donada. El desembre de 2023, arran d’una situació parlamentària delicada, el mateix Partit Popular es va comprometre públicament a no derogar la Llei de Memòria. Aquest nou pacte suposa, per tant, una traïció no només a les víctimes, sinó també a la paraula donada i a la confiança institucional, trencant l’acord que es va establir amb les forces progressistes i amb tota la ciutadania.
Una vegada més, el Partit Popular assumeix els postulats de l’extrema dreta i compromet la paraula donada pel propi govern actual. Aquesta actitud no només suposa un menyspreu a les víctimes del franquisme, sinó que també trenca amb el pacte de respecte institucional cap als valors que sustenten la nostra democràcia.
Aquest Ajuntament, com a institució democràtica, manifesta la seva preocupació davant aquesta deriva i expressa el seu compromís amb la memòria, la veritat, la justícia i la reparació. La memòria democràtica ha de continuar sent un pilar de la nostra societat per garantir que els horrors del passat no es tornin a repetir. Mantenir viva aquesta memòria no és un exercici de nostàlgia, sinó un imperatiu de responsabilitat democràtica.
Per tot això, el Grup Socialista de Capdepera proposa al Ple de l´Ajuntament de Capdepera la següent moció:
- Rebutjar contundentment l’acord entre PP i VOX per derogar la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtics de les Illes Balears, considerant-la una traïció a les víctimes de la repressió franquista i un atac als drets humans i a la pròpia democràcia.
- Instar el Govern de les Illes Balears a no derogar la llei i a mantenir el compromís amb les polítiques públiques de memòria democràtica, incloent-hi les iniciatives d’educació, sensibilització i divulgació històrica, així com els programes de localització, identificació i recuperació de les persones desaparegudes, amb la finalitat de garantir la veritat i la dignitat col·lectiva.
- Reiterar el compromís d’aquest Ajuntament amb les polítiques públiques de memòria democràtica, incloent-hi iniciatives d’educació, sensibilització i divulgació històrica, així com programes de localització, identificació i recuperació de persones desaparegudes.
- Impulsar accions locals per preservar la memòria democràtica, com el suport a la localització de fosses, la commemoració de les víctimes del franquisme i l’organització d’activitats adreçades a totes les generacions, amb especial atenció a les persones joves.
- Continuar apostant per l’impuls de polítiques públiques de memòria democràtica, garantint-ne la dotació de recursos i la seva inclusió com a prioritat en l’agenda política per preservar la dignitat de les víctimes i els valors democràtics.
- Expressar el suport d’aquest Ajuntament a les famílies de les víctimes i a les entitats de memòria democràtica, mantenint una ferma voluntat de col·laboració per garantir que el seu treball continuï sent un pilar fonamental de la nostra societat.
Grup Socialista de Capdepera