A Cap Vermell ja informàrem de l’excel·lent exposició a l’IES Capdepera, tot valorant la gran feina de l’alumnat, professorat i personal de l’IES que s’implicaren de valent en la seva realització. “Atalainat el canvi “ va ser una grata sorpresa.
Darrere aquestes iniciatives, com d’altres que periòdicament es duen a terme, hi ha unes comissions que organitzen, planifiquen i posen en pràctica les propostes acordades. Parlem a membres de les comissions de Coeducació i Medi Ambient
– Què us va impulsar a crear un museu a l’institut?
– Com ja sabeu els darrers anys les dues comissions treballam conjuntament en un únic projecte que englobi els dos vessants alhora, i l’ecofeminisme és la temàtica perfecta perquè integra l’ètica de les cures en tots els sentits que reivindica el feminisme, i el respecte i l’estima de l’entorn natural i la protecció de tots els éssers vius i el medi ambient, de l’ecologisme. D’aquesta manera, el Museu proposa inicialment un conflicte: els efectes més locals d’un canvi global que ens ha desconnectat de la natura, la massificació turística, i des d’aquí les mirades de deu dones que aposten per una organització social basada en l’ecodependència i la interdependència, i que lluiten per complir amb el nostre deure de tenir cura de la terra i dels éssers que l’habiten.
La idea del format museu, sorgeix de la voluntat de fer un projecte visual i impactant, implicant l’alumnat més enllà de la recerca teòrica d’informació sobre els diferents temes que proposam. Les instal·lacions artístiques són una manera de reinterpretar, homenatjar i visibilitzar en un llenguatge entenedor pels nostres alumnes, la lluita de cada una d’aquestes deu referents. El departament d’educació plàstica, que som tots membres de les comissions, ens hem immers totalment en el projecte durant el segon trimestre, i això ha facilitat la participació de moltíssims alumnes del centre en la creació artística.
Hem intentat reproduir l’experiència completa de visitar un museu, amb taquilla, entrades, guies, cartelleria, diferents sales i recorreguts per apropar-los a aquests espais tan enriquidors i necessaris que són els museus.
– Per què us decidireu a posar-hi el nom de Magdalena Nebot?
– Na Magdalena Nebot és un referent gabellí de dona lluitadora, ben arrelada al municipi, que va fer dels seus principis la seva vida. Ens admira la seva lluita incansable pels drets de les dones i per la memòria històrica, tan necessària en aquests temps que corren. El centre va tenir la sort de poder convidar-la a xerrar davant tot l’alumnat fa dos anys pel 8 de març i va ser una experiència molt enriquidora pels joves. Volíem retre-li un homenatge no només per l’estima que li teníem, sinó perquè na Magdalena, igual que totes les dones que apareixen al museu, era una activista pels drets humans, totes són dones avançades al seu temps i amb empenta, decidides a aconseguir un món millor.
– El Museu té un disseny molt innovador de qui va ser la idea?
– El nostre dissenyador particular és en Rafael Vega, membre del departament d’Educació Plàstica, que és un jove molt creatiu i dinàmic, i ha dissenyat el format i l’estètica del museu, els itineraris i la cartelleria. Tenim molta sort de comptar amb la seva feina.
A part, cada una de les diferents instal·lacions artístiques han estat dissenyades per l’alumnat de Plàstica i pels seus professors, que han decidit quina tècnica i acabat era millor per cada una de les dones. La feina teòrica l’han feta els alumnes a les classes de Valors ètics, on han dissenyat les diferents infografies amb les vides i les lluites d’aquestes dones.
– Hi participà molt d’alumnat. Quant?
– A què es deu aquest poder de convocatòria? Les comissions han fet una feinada descomunal per poder muntar un projecte tan ambiciós i global, i hem aconseguit la participació directa d’uns 250 alumnes, no només en la creació artística, sinó en la part de la recerca i gestió de la informació que han dut a terme des de Valors Ètics i Biologia. Però tot el centre ha visitat l’exposició amb els alumnes i professors implicats com a guies del museu, així que ha estat realment un projecte global de centre.
– Estau satisfets de l’acollida que ha tingut?
– Molt, el dia de portes obertes va ser un èxit, i a més de les famílies de l’alumnat que pogueren gaudir de la feinada dels seus fills, han visitat l’exposició tota mena de públic, usuaris del centre de dia, membres de Convivèxit, una delegació de l’Ajuntament de Capdepera, membres del GOB, professors d’altres centres i molta gent que es va acostar interessada per veure en persona la feina que feim al centre.
– Com va ser el muntatge de l’exposició?
– No ha estat un muntatge fàcil, perquè hem reconvertit tot el centre, des de l’entrada principal on es varen simular una taquilla i una instal·lació artística de presentació del museu que ha ocupat tot el hall, passant per la decoració de totes les parets del centre amb els triangles característics del disseny, els colors específics que vàrem assignar a cada dona i la cartelleria, fins a arribar a cada racó on hi ha hagut una instal·lació, que a vegades han estat papallones penjades dels sostres, zones que simulen selva amb plantes reals, rius que surten de les parets, grifons gegants que amollen botelles de plàstic…
S’han hagut de crear les instal·lacions per separat i anar guardant-les dins un magatzem per treure-les totes alhora i a més s’han fet murals amb informació a cada una de les instal·lacions. Haguérem de fer un dia complet de muntatge durant les vacances de Setmana Santa, on alumnes i professors implicats vàrem fer una jornada intensiva de 10 o 11 hores de muntatge perquè el centre aparegués ja preparat en tornar de vacances.
Hem d’admetre que hem acabat esgotats, però que ha valgut molt la pena.
– Congrés de Mar de dones, onades de pensament, Brins de Natura amb art de la Pauma, museu Magdalena Nebot… Què més ens espera?
– Ha, ha, ha, ara ens fa falta aturar i descansar, la veritat, però ja començam a donar-li voltes a quin serà el projecte del curs pròxim, que ben segur que tractarà temàtiques relacionades amb el Medi Ambient i la Coeducació i que fomentin el pensament crític i els valors del nostre alumnat.