Conversa amb Yolanda Izquierdo, pregonera de Sant Bartomeu 2024

 

“… la llata ja no es veu com una feina sinó com una afició, com un “hobby”. La gent gaudeix de fer-ne llata per ella mateixa”.


Parlem amb Yoli Izquierdo, pregonera de les Festes de Sant Bartomeu 2024. Amb la seva simpatia i alegria contesta a les nostres preguntes.

– Yolanda, què suposa per tu ser pregonera de les festes del teu poble?
– Suposa un repte, un reconeixement i gaudir-lo, o sigui em pareix que serà una cosa no he fet mai i sobretot esper no tenir por d’expressar-me en públic jo tota sola.

– Creus que el fet de ser la llatadora més jove i amb major projecció ha tingut res a veure?
– Jo crec que si, si no crec que no m’haguessin triat. A part que som del poble de tota la vida, crec que té a veure molt el tema de la llata i que hagi sortit pels mitjans i el moviment que hem tingut pel poble.

– Parlant de la llata, quant de temps fa que et dediques a fer llata?
– Jo faig obra de pauma des del 2012, quan vaig començar amb en Tino i després de dos cursos, he anat creixent a poc a poc jo mateixa i amb Art de la Pauma. Elles m’han ensenyat a transmetre i ens hem ajuntat amb més gent, aprenent secrets i tirant cap endavant.

– Quan vares decidir muntar els tallers?
– Jo no ho vaig decidir, va ser la gent qui va venir a cercar-me. Com veien que jo feia llata i venia coses a la sabateria em deien “I quan ens ensenyaràs?”, “Quant faràs un curset”, “Quan podrem venir?”… vaig veure que hi havia gent que volia aprendre i vaig començar a fer una llista. La gent es va anant apuntant, sense fer publicitat ni res… i això em va decidir, que la gent anés venint.
Ara ja fa dos anys que tinc alumnes, que vaig començar amb les classes.

– Quin és el secret de l’obra de pauma?
– Supòs que cada un té el seu secret, enginy, el seu truco. Jo a l’hora de fer la pauma he de projectar què vull fer, i a patir d’aquí faig tot el procés: d’anar a cercar la pauma i ensofrar-la, just el que necessit per fer el projecte, després ensofrar i fer els brins i la llata. No faig llata per fer, i després amb la llata faig una peça. Simplement, abans de fer una peça, preveig que vull fer, prepar els brins més prims o més amples, faig el començament diferent segons la peça que vull fer.

– Per què creus que la llata ha tornat a renéixer això de “fer llata”, que molts pensaven que era una cosa de dones velles i que estava prop de l’UCI?
– Bé, jo supòs que ja no es veu com una feina sinó com una afició, com un “hobby”. La gent gaudeix de fer-ne llata per ella mateixa. És com fer punt o confecció per tu mateix, és una estona per tu mateix, a més aprens. Fer llata estira, perquè et va enganxant.

– Tu ets la petita de quatre germans, que t’han aportat els teus germans i la teva família per tenir un caràcter tan obert i alegre?
– Jo hi vaig estar poquet amb els meus germans, quan era petita, perquè mon pare i ma mare feien feina i els meus germans també feien la teva feina, perquè eren majors (el gran em du 9 anys, el segon 7 anys i l’altre 5 anys.. Jo estava a part, era la petita!), així qui m’ha ensenyat el que és la cultura mallorquina, influint en el meu caràcter, viure les festes i tot això va ser el meu padrí Jaume Llaneres, na Bàrbara Alzina “del Juva” i na Maria Llaneres, que són els meus “padrinos”. Amb ells he estat molt i em duien a les festes (Sant Antoni, al Carnaval…), d’acampada, i moltes més activitats. Gràcies a ells vaig conèixer molta gent mallorquina i la seva cultura.

– Tu ets una persona que participa en diverses activitats, a més del tema de la llata…
– Vaig amb la batucada, faig zumba,  també vaig a ball de bot …  Amb un grup de mescla de edats per aprendre i poder anar als balls oberts…hi anava de pertita i ho vaig deixar. Tot això i amb les classes de llata ja li val!

– Tu fas feina a Cala Rajada i vius a Capdepera, com veus el municipi en l’actualitat?
– Jo ho veig bé, cada vegada ho veig millor. Abans, per exemple, no hi havia aparcaments en el nostre carrer i ara s’ha obert un. Jo estic molt il·lusionada amb el tema de l’aparcament, l’any passat no hi havia forma d’aparcar en el meu carrer, el carrer Roses, i ara ha millorat molt amb el nou aparcament que han obert. Es nota molt que estan fent coses noves, estan pensant en la gent, en la gent jove. … Estan pensant molt amb tots i estic molt, molt contenta. Pensen en la cultura, estan donant molt de valor a la llata… o sigui molt bé!

– Com t’agradaria que fos Capdepera d’aquí 10 o 15 anys?
– Que la gent d’aquí continuï defensant els seus valors i tota la seva cultura. Defensant el que estan defensant ara, a la joventut, tirant per endavant, voler créixer com a poble pensant en què tots estiguem bé.

– Com tens el pregó?
– Ja ho tinc mig fet. Ara veurem si ho faig bé.

– Pots avançar alguna cosa?
– Sí, Visca Sant Bartomeu! (rialles)

– Moltes gràcies!