Amb motiu de la presentació del llibre “Davantal Posat”, dijous 29 de novembre a les 19h a la biblioteca de Capdepera.
“…un tret definitori de totes les receptes del llibre és la senzillesa i utilització de no massa ingredients per aconseguir resultats boníssims”.
“…el que trob que és ideal és seguir el calendari anual gastronòmic per poder anar degustant el que és típic a cada època de l’any”.
Parlam amb l’autora, Inés Fraile Valdivielso (Palma, 1978) ha viscut molts d’anys a Capdepera i des de fa uns anys s’ha fet serverina. Diplomada en Educació social i Llicenciada en Pedagogia. Ha treballat com a tècnica de Joventut a l’Ajuntament de Son Servera i ara és la responsable de comunicació d’Aproscom Fundació.
Senzillament això, el fet d’entrar, guanyar-me la seva confiança, explicar que apart de veure com preparen la recepta, els havia de retratar, a ells i als plats. També saber seleccionar i convencer-los que era jo qui havia de triar composició, presentació, posada en escena de les Images, Les primeres receptes eren de persones del meu redol però així com amava agafant forma l’obra, ja vaig haver d’ampliar el cercle i cercar nous informants que no coneixia.
Ai, sí! anècdotes en tenc moltes!
N’Antònia Domenge de Son Servera (al llibre, protagonista de les Illes Flotants) em va comentar que hi havia una dona de Sant Llorenç que feia els cocarrois molt bons. Que els diumenges en anar a veure es partit de futbol en duia i els havia tastat. No sabia com localitzar-la, i aquesta info va quedar amb stand bye.
Ni molt manco! I em fa molt feliç veure que agrada tant i que va ser el llibre més venut de cuina per Sant Jordi. A més, de tant en tant rep el feed-back de la gent per les xarxes socials quan a vegades preparen alguna recepta del llibre, m’envien fotografies o comentaris. Un dels que m’ha agradat molt llegir és que és un llibre per a tots els públics i nivells: tant és si tens un nivell zero de cuina com un nivell molt elevat, hi ha per triar i també per preparar en família. I és que estic totalment d’acord perquè són les receptes de tota la vida i que moltes es preparen en família a dates assenyalades, com ses panades per Pasqua o els bunyols per Tots Sants.
Quin creus que és el condiment o l’ingredient perquè aquesta «recepta», editada per Lleonard Muntaner, tengui aquest efecte tan positiu entre el públic?
Idò mira, crec que és un llibre on s’ha intentat captar l’ànima de les persones que hi surten, i també la passió i l’amor que posen quan preparen els seus dolços i pastes salades. I pens que aquesta passió i amor dels protagonistes que hi surten m’ha contagiat a l’hora de fer les fotografies, redactar les receptes, etc.
Al programa Això és mel
No, no he trobat diferències pel que fa a les explicacions. Les diferències que hi pot haver venen donades per qüestions d’edat o experiència.
Sí, jo diria que és cert. Cadascú té la seva pròpia manera de fer-les. Sobretot, en receptes tan pròpies de la cuina mallorquina, ja no només en les panades. Hi ha molts lectors que m’han fet saber que les preparen d’una altra manera, però m’agrada valorar aquesta resposta. És evident que el fet que surtin al llibre no implica que siguin ni millors ni pitjors.
Ui, som massa humil com per qualificar-lo d’aquesta manera. De moment, i amb honestedat, et diria que és un llibre de rebosteria mallorquina, amb receptes per a tots els gustos i nivells.
Fulles de llimonera
Coca de patata. Pep Vila
Per cert, creus que hi ha una cuina mallorquina?
Sí, i tant! Hi ha una sèrie de trets i ingredients que es van repetint a totes les elaboracions, l’ametlla, el saïm, … i sobretot, el que crec que és un tret definitori de totes les receptes del llibre és la senzillesa i utilització de no massa ingredients per aconseguir resultats boníssims.

Coca de ceba amb figa
La coca tapada de verdures és una coca que la pasta és dolça i no la coneixia. A més, que és una de les receptes que em va fer molta il·lusió que na Margalida Servera s’animàs a compartir. Per ella, es tractava d’ una recepta familiar i m’afalaga que hagi compartit els seus secrets a Davantal Posat.
L’habilitat de na Sebastiana Esteva alhora de preparar les fulles de llimonera. Una recepta d’aparença senzilla i resultat sorprenent.
Els he tastat tots!
Sense cap dubte, les Illes flotants! I de fet ja les he fet vàries vegades i he triomfat!
Que anim a tothom a que perdi la por a fer receptes de rebosteria mallorquina i a que es posin el davantal.
Moltes gràcies!!!!