La Llei del Govern per a edificar habitatges en rústic no afecta a Capdepera

Anàlisi del Decret Llei 3/2025, que permet requalificar sòl rústic per fer-hi habitatges.


Una de les notícies que més preocupació ha aixecat darrerament entre els sectors ecologistes ha estat l’aprovació del Decret Llei 3/2025 del Govern de les Illes Balears, de projectes residencials estratègics, que ha comptat amb el vot favorable del PP i de VOX al Parlament. De fet, el GOB ja ha convocat una concentració el dilluns 7 de juliol.

Aquesta llei permet requalificar sòl rústic contigu a zones urbanes per convertir-lo en sòl urbanitzable, i d’aquesta manera permetre l’edificació d’habitatges, part dels quals han de tenir cert règim de protecció pública.

Però aquest apartat de sòl rústic no és d’aplicació a Capdepera, ja que només s’aplica a municipis de més de 20.000 habitants. Per tant, l’Ajuntament no hautrà de decidir res al respecte.

El que sí és d’aplicació a Capdepera, com a municipi de més de 10.000 habitants, és la part del Decret Llei que fa referència a sòl urbà i urbanitzable. Però en aquest cas depèn de la voluntat del propietari dels terrenys o del promotor.

Analitzades les condicions imposades sembla, a priori, que aquests projectes residencials estratègics no tendran massa èxit en sòl urbà i urbanitzable, ja que el 50 % de l’edificabilitat s’ha de reservar a habitatges amb règim de protecció, i d’aquests la meitat a lloguer. A més, el 15 % del sòl lucratiu s’ha de destinar a habitatges de protecció oficial. Això sí, la llei permet augmentar l’edificabilitat respecte de les normes subsidiàries: un 45 % en urbanitzable i un 20 % en urbà.

S’ha de dir que a Capdepera queda molt poc sòl urbanitzable, pel que si hi ha qualque iniciativa dels promotors hauria de ser en sòl urbà. S’haurà de veure si als propietaris o promotors les surt a compte haver de destinar un 50 % de l’edificabilitat a habitatges amb règim de protecció, malgrat puguin aprofitar més la superfície del solar.

Vista la rendabilitat que es sol aconseguir amb la venda d’habitatges a preu lliure, sobretot a estrangers, no sembla que massa promotors apostin per acollir-se a aquest Decret Llei. I és que mentre no s’imposin restriccions a la compra d’habitatges per part dels estarngers no residents el problema de l’habitatge té mala solució a les zones turístiques de Mallorca.