Divendres, 20 de juny, es va celebrar l’Assemblea General Anual de l’Associació Hotelera i de Serveis de les Cales de Capdepera. A reunió es va tractar el tema del conveni col·lectiu que ara mateix s’està negociant a les diverses reunions dels interlocutors per apropar postures de la patronal i els sindicats. També es va parlar de la connectivitat, es va felicitar al conseller de Turisme de la CAIB i el director general de Turisme, present a l’acte, pel retorn de la línia d’autobusos directa de Cala Rajada a Palma (la línia 411e) amb 8 freqüències diàries en cada un dels sentits. Això sí, demanant que aquesta connexió s’allargui durant tot l’any, perquè no només en fan ús els visitants sinó que també en feim ús els residents. Se’ls va recordar que a partir de Manacor cap a Capdepera es perd el desdoblament de la carretera, des de Manacor a Son Servera el trànsit pot arribar a ser complicat. No tenim les carreteres adequades i a més, el Llevant no està ben connectat. De fet falten línies de bus per anar de Capdepera a altres pobles del Llevant, per exemple per anar a les classes de formació a Son Servera han d’anar primer a Manacor per després tornar a Son Servera. També van plantejar la manca del tren, tren que connectaria tots els pobles de Llevant de Mallorca millorant la connectivitat entre els nostres nuclis urbans. En l’àmbit de la mobilitat també es va demanar una línia de l’Aerotib. A una reunió a Palma en què es va demanar l’Aerotib per Capdepera es comunicà que, per crear la línia hauria de ser susceptible de tenir 70000 usuaris i van comentar que a Capdepera se’l pot sumar Artà i Sant Llorenç. Evidentment, entre places hoteleres i població censada no arriben a la xifra requerida, però estan convençuts que durant la temporada seria un servei molt demanat. A més, línies d’Aerotib, com ara Alcúdia, se’ls concedirà continuar durant l’hivern, per tant, consideren que zones com Capdepera, que està tan allunyada i mal connectada amb l’aeroport el fet de no tenir aquesta línia directa a l’eroport, al manco en plena temporada, el consideren un desavantatge.
Un altre tema del qual es va parlar és de la necessitat d’incloure Canyamel com a zona de reconversió, ja que amb el nou Decret resultarà més fàcil la seva inclusió, com ara es troben Cala Rajada i Sa Font de sa Cala. L’Ajuntament ha manifestat que vol sol·licitar-la i nosaltres pensem que és important que així sigui, perquè són zones més sensibles a l’hora de rebre subvencions i ajudes per a la renovació d’infraestructures i altres projectes que pugui presentar l’Ajuntament per la millora de la zona.
Des de l’Associació es va demanar que es comenci a fer feina sobre un futur pla per garantir el subministrament d’aigua, tot recordant que Capdepera l’obté de pous, com a Cala Millor (també era present la presidenta de l’Associació de Millor). Pous que, ara per ara, es troben en situació de presequera i per garantir el subministrament d’aigua en el futur s’ha de començar a treballar en mesures per optimitzar els recursos hídrics.
º1
Pel que fa a aspectes d’incidència més local, aprofitant la presència de la batlessa, es parlà de temes de seguretat; de neteja i d’embelliment, valorant molt positivament les obres d’embelliment realitzades a Sa Font de sa Cala i de les projectades a Canyamel; de l’inici de les obres del carril bici a Canyamel; de la cura de les zones verdes; de l’asfaltatge del carrer Elionor Servera; de les noves llicencies temporals de taxi i la creació de l’APP, que pot millorar la sostenibilitat del servei; la creació de nous aparcaments en els nuclis de població del municipi, això si reclamant un a Canyamel, que el consideren molt necessari (es contestà que l’Ajuntament està cercant un terreny en el qual sigui viable poder-ho fer, també cerquen a Cala Mesquida); es parlà dels esdeveniments que es fan al municipi com del nòrdic walking, la semi marató, la Mallorca-Cup, el Festival de Globus, etc..; la revisió de les rutes senderistes, en les que hi ha intenció d’invertir més que el 2024 per mantenir-les i digitalitzar-les; i altres temes d’interés. En definitiva, van fer un repàs a temes d’àmbit local que preocupen als associats i un pic a l’any convé revisar tota la feina que s’ha fet.
A l’acte de clausura de l’assemblea hi va assistir la batlessa de Capdepera, Mireia Ferrer acompanyada del conseller de Turisme, Jaume Bauzà; el director general de Turisme, Josep Aloy i la regidora de Turisme, Agripina Rocha.
La batlessa de Capdepera, Mireia Ferrer va compartir amb les persones assistents les intervencions que s’han realitzat al municipi, les noves infraestructures i parcs, igual que va parlar dels nous projectes per a realitzar, la línia de promoció turística que s’està marcant i també el model turístic cap al qual volem dur la nostra destinació.
El conseller de Turisme, Jaume Bauzà va compartir els projectes impulsats aquest darrer any i les línies estratègiques en què s’està fent feina per avançar cap a un model turístic més sostenible i competitiu. En acabar les intervencions va haver un torn de preguntes.
En acabar se serví un menú al menjador de l’Hotel Serrano, amfitrió de l’esdeveniment, amb la qualitat que ofereix la seva cuina i un excel·lent servei per part dels cambrers.