Figues de moro versus figues de cristià



Les figues de moro (també coneguda com figa de pala, figa de pico de punxa) és una fruita dolça que arribà des d’Amèrica, concretament de Mèxic, i s’ha estès per tota la conca mediterrània. Malgrat ser una espècie exòtica i invasora forma part del nostre paisatge rural.

La pell és gruixuda i té unes petites i fines punxes que poden ser molestes (cal anar alerta a l’hora de collir-les i pelar-les).

La que trobem a Mallorca acostuma a ser Opuntia ficus-Indica. El nom científic ve del grec Opus, una ciutat grega on creixia una planta espinosa i ficus-Indica o figa de les Índies, prové del llatí i fa referència al seu origen.

Després d’oferir una bella flor, durant el mes d’agost maduren i ofereixen un fruit dolç i gelatinós, amb unes petites llavors (que es poden menjar).

Una anècdota: fa uns anys visitaven el Castell de Capdepera amb un professor argelí i en veure les paleres exclamà “Figues de cristià!”. Resulta curiós que nosaltres les anomenem tradicionalment com a figues de moro i ells de cristià. 

Si no les heu tastades us convidem a fer-ho, això si aneu alerta amb les punxetes (pèls) al collir-les i pelar-les.

Més informació
https://etselquemenges.cat/rebost/la-figa-de-moro